DE VANLIGASTE SOCIALA MEDIEBLÄGERIERNA (INSTAGRAM, FACEBOOK, TIKTOK, SNAPCHAT OCH MER)

Sociala nätverk är en lekplats för bedragare som varje dag uppfinner sig själva för att klämma oskyldiga människor eller människor med goda avsikter. Det är därför du måste hålla ögonen vidöppna och bli informerad för att inte falla. Nedan visar vi vilka som är de mest använda bedrägerierna för närvarande genom Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat och mer. På senare tid har bedrägerier blivit populära genom dejtingapplikationer eller för att hitta en partner som Tinder, Grindr, Bumble, OKCupid, Badoo, Plenty of Fish och happn.

facebook tiktok instagram bedrägerier
De nätverk som används mest av bedragare är Instagram, Facebook och Tiktok.
  • BOTS

Bots är program som automatiskt programmeras för att utföra specifika och repetitiva uppgifter över internet, och bedragare drar fördel av detta genom att utge sig för att vara kundtjänst för företag som exempelvis börser så att få tillgång till människors plånböcker.

Med meddelanden som: "Hej, välkommen till Coinbase Safety Prevention Hotline” följt av varningen till användaren att man försökte logga in från sitt konto och därför trycker man på ett nummer för att kunna återställa säkerheten, på så sätt anger användaren lösenorden och pengarna som därför försvinner.

  • Läxappar eller för att tjäna pengar

Allt börjar med en WhatsApp- eller Telegram-kedja som försöker övertyga människor att tjäna pengar genom en applikation som utlovar belöningar för att utföra vissa uppgifter.

Dessa uppgifter sträcker sig från att titta på nyheter på sociala nätverk, till att göra inköp på Amazon eller klicka på produkter till försäljning online. Ladda också ner andra appar eller titta på videor online. Tja, för att ladda ner appen måste vi ange våra bankuppgifter och se upp, eftersom inte följer integritets- och datapolicyn korrekt, eftersom de vanligtvis inte har fullständig kontaktinformation som riktig adress och telefonnummer.

Kort därefter börjar användarna tjäna pengar, så ordet börjar spridas och appen får fler och fler följare. Det finns några som uppmuntrar dig att investera mer för att tjäna mer och gå upp i kategorin inom den och andra som tjänar dig mer pengar om du bjuder in fler människor. Efter att de inte längre har någon annan att övertyga, börjar appen inte fungera, de betalar inte och till slut kraschar den, försvinner och vinsterna behålls av bedragarna som skapade den. klassiska pyramidschema eller av en ponzi-schema.

  • romantik bedrägerier

Personen kontaktas av någon med en slående profilbild, oftast unga och attraktiva personer som slumpmässigt lägger till nummer och som omedelbart kommer att vara intresserade av att träffa dem, umgås med dem osv. Den här personen kommer att börja skicka bilder, ofta med hjälp av någon annans stulna foton för att få dem att se verkliga ut och starta en mer intim relation. Dessa kan hända oftare på hookup/dejtingappar som: Tinder, Grindr, Bumble, OKCupid, Badoo, Plenty of Fish och happn.

romantik bedrägerier

När förtroendet redan är etablerat kommer hon att uppge att hon har ekonomiska problem, eller att hon eller hennes mamma har blivit sjuk, eller att hon har råkat ut för en olycka etc etc. Allt så att pengar skickas upprepade gånger och sedan försvinner.

De begär också ofta att ett gemensamt bankkonto ska öppnas som de bara kommer att använda för att stjäla pengar. Det är också vanligt att den falska personen nämner att han är en framgångsrik investerare och uppmanar dig att investera.

  • bedrägerier med kryptovaluta

De är vanligtvis genom annonser på Facebook, Instagram, Instagram eller TikTok-profiler, även av Telegram, även om de agerar på samma sätt i alla. Det finns telegramgrupper där det finns någon som motiverar att investera i ett visst konto eller i investeringsplaner för att multiplicera pengarna som inte blir något annat än knep för att få bort kryptovalutorna ur oskyldiga människors plånböcker.

De gör det genom grupper som verkar seriösa, med endast grafer över intäkter och intäkter och delar till och med en webbplats för att få allt att verka mer seriöst och lagligt. Kanalen eller chatten kan vara en av aktiva kryptovalutor där du kan delta och andra där bara andra aktivt talar men du inte kan svara. 

De har också ofta begränsade erbjudanden som du snabbt måste svara på om du vill använda dem eller inte.

SE UPP! Gör aldrig transaktioner med kryptovaluta, visa eller dela inte dina privata nycklar eller lösenord, än mindre din återställningsfras. Installera inte heller appar eller programvara på din mobil eller dator som är fjärrstyrda eftersom de kan se alla dina rörelser och lösenord.

  • Handelsguruer – investeringsbedrägerier

Chattar som normalt leds av en ung, rik man, som kan visa sin lyx genom gruppen för att "motivera" människor att sätta in pengar. Från lyxbilar, till klockor på tiotusentals dollar, från lyxresor till privata jetplan och mängder av sedlar, allt som passar i en rik persons fantasi.

Det är också mycket vanligt att hitta profiler av förment framgångsrika människor som lever ett liv i lyx på grund av sina investeringar.

Här är två exempelbilder på SCAM Instagram-konton. Som vi kan se nämner de att de är experter på investeringar, eftersom de också visar bilder av förmodade vinnande operationer av sina investeringar, eller av deras lyxiga liv, av alla pengar de har tack vare sina investeringar.

Exempel på bedrägerier via Instagram
Exempel på bedrägerier via Instagram 2

Dessa bedragare De kommer att försöka fånga så många människor som försäkrar att de är engagerade i handel (finansiell spekulation för att få vinster) och kommer att visa påstådda bevis på deras framgång. Dessa gurus, som påstår sig ha många års erfarenhet av finansiella aktiviteter, säkerställer deras framgång och multiplicering av människors inkomster på rekordtid.

Känner du till någon bluff genom sociala nätverk? Vi är intresserade av att veta det, dela det med oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.