Ponzi Scheme och Multilevels: Vad är de?

✔️ Information granskad och uppdaterad i februari 2024 av Pedro Martínez González

Idag finns det ett stort antal företag tillgängliga för människor att börja den underbara vägen för entreprenörskap. Tyvärr är inte alla system som Multilevel och Ponzi Scheme så bra som de verkar och andra, även om de är vilseledande, är inte olagliga.

Här kommer vi att prata med dig om två allmänt kända metoder i näringslivet, men som också har många poäng mot dem eller inte? Det stämmer, vi kommer att förklara allt du behöver veta, både om Ponzi-schemat och de så kallade flernivåerna. Dessutom kommer vi att berätta hur du vet om du är i en.

OnPonzi-schema✨

Ponzi-schemat är naturligtvis en metod som skapats för att bluffa människor som uppfanns av italienska Carlos Ponzi. I grund och botten är det en ansvarig person, vars uppgift är att rekrytera fler människor som lovar enorma vinster på kort tid.

Dessa människor ger ett bidrag och sedan måste de hitta fler människor att investera i verksamheten så att en kedja eller en slags pyramid skapas. Till slut kommer pengarna från de nya länkarna eller investerarna, de investeras aldrig eller vinster genereras. När de slutar sätta in kollapsar Ponzi-systemet.

Hur vet jag om jag deltar i ett Ponzi-schema?

Dessa fyra punkter kommer att berätta:

 • Om de lovar dig mycket pengar på kort tid och med fördelar över marknadsgenomsnittet.
 • Företaget har väldigt lite juridisk dokumentation, samt information om tjänster, plats etc.
 • Det är inte registrerat eller reglerat av någon statlig enhet som ett skatteorgan, fastighetsregister, börs etc.
 • De lurar dig genom att visa dig deras investerares lyxiga liv och den stora summa pengar de genererar, men de berättar aldrig för dig hur det faktiskt genereras.

ponzi och flernivåschema

➡Multilevel✨

Flernivåschemat är lite annorlunda. Här inbjuder företag sina kunder att bli distributörer, dessa i sin tur lägger till sina egna kunder, vilket skapar ett nätverk av distributörer. Till exempel är jag Herbalife-distributör och samtidigt har jag 5 mindre distributörer. Herbalife levererar produkter till mig och jag till dem.

Här har vi mycket för företag vars risk är outsourcad, sedan de som tappar om de inte säljer är distributörerna. Detta system, även om det är vilseledande och orättvist, är inte olagligt, det finns faktiskt personer med stora distributionsnät som omfattas av detta system.

Hur vet jag om jag befinner mig i en flernivå?

Läs bara dessa fyra punkter:

 • Motivation är en grundläggande del, de får dig att tro att du är en ledare och en entreprenör.
 • Rekryterare riktar sig till ekonomiskt nödställda personer under löften med hög vinst.
 • De ber dig att konsumera en produkt av vilken du måste köpa ett kit eller en fast mängd lager.
 • Investeringen kan vara hög på grund av mängden produkt de ber dig köpa. De kommer att övertyga dig på något sätt att köpa genom att lova snabba vinster och enkel försäljning.

Skillnader mellan Ponzi-schemat och MLM✨

Även om de är i huvudsak lika, finns det faktiskt stora skillnader mellan Ponzi-schemat och MLM-systemet. Det är viktigt att du känner till dem, för på så sätt vet du när du ska skilja mellan varandra och framför allt kommer du att undvika att falla i bedrägerier och fällor.

 • Mål: Målen för båda systemen är helt olika. På flernivå fokuserar rekryterare på att locka nya kunder för att sälja fler produkter. Vidare, Ponzi-systemet syftar till att locka fler investerare, eftersom människors pengar är det som rör kedjan.
 • Källor till pengar: Ponzi-systemet har investerare eller nya aktörer som en källa till pengar Tja, låt oss komma ihåg att i början måste du göra ett bidrag som går upp i kedjan. När det gäller flernivå kommer inkomsterna vanligtvis från försäljningen av sina partnerdistributörer och från tjänster som erbjuds.
 • Tillträdesavgifter: Även om den investering som krävs kan vara hög i början, finns det i flernivåsystemet ingen tillträdesavgift som sådan. Å andra sidan, i världen av Ponzi-schemat, är den initiala avgiften hög, eftersom pengarna måste fördelas.
 • produkter: Ponzi-schemat har ingen produktSnarare vilseleder det dig med löftet om vinst genom investeringar i finansiella instrument. Å andra sidan, flernivån använder produkter i sitt schema som erbjuder alla typer av dem. Herbalife är ett utmärkt exempel med sina olika naturläkemedel.
 • garantier: Ett stort antal företag som arbetar med flera nivåer erbjuder garantier på sina produkter. Detta innebär att i händelse av dålig kvalitet, fel etc. De svarar för köpta varor. Ponzi-systemet har ingen garanti så om investeringen misslyckas, hejdå pengar!
 • Löften om rikedom: I Ponzi-systemet kommer "guruerna" att bjuda in dig att investera med löfte om att du kommer att tjäna pengar snabbt och på kort tid. Å andra sidan, i flernivåschemat kan du få vinst, men på lång sikt, eftersom det tar tid att skapa ett distributionsnät.
 • Information: Slutligen bör du veta att du i multilevel- eller pyramidschemat kommer att kunna veta var vinsten kommer från och hur verksamheten fungerar. När det gäller Ponzi-systemet finns det ingen öppenhet eftersom det är en bluff så att du inte kommer att kunna veta var pengarna kommer ifrån.

Ponzi och multilevel Scheme

 

Är dessa "affärsmodeller" olagliga? ✨

Ponzi-system är helt olagliga och är förbjudna av de flesta länder eftersom de anses vara en bluff. Å andra sidan är företag som arbetar i en pyramid eller på flera nivåer tillåtna så länge de är tydliga med sin verksamhet.

Om du har blivit inbjuden till ett flernivåföretag och ser att något inte stämmer, att de inte är helt tydliga och att det finns förvirrande regler, är det bästa att komma ut därifrån. USA: s Federal Trade Commission rekommenderar att du inte blir involverad i företag där dina intäkter beror på antalet partners eller distributörer du får.

DELA MED SIG!
Om författaren: Pedro Martinez Gonzalez

Jag ska berätta lite om mig själv! Jag är finansanalytiker och ekonom med en masterexamen i finans.
Om mina studier: Jag studerade vid universitetet i Salamanca för en examen i ekonomi och gjorde sedan en masterexamen i finans i Madrid.
Vill du ha mer information? Du kan läsa mer om mig här i min biografi.

2 kommentarer om «Ponzi Scheme och Multilevels: Vad är de?»

 1. daniela svar

  De pressar mig att investera här, men jag vill inte att de ska stjäla mina pengar eller lura mig. Kan du hjälpa mig? Välsignelser.

  • Rekommenderademaklare.com svar

   Hej Daniela, tack för att du kommenterar Ponzi Scheme och Multilevel Marketing: Vad är det? Den här mäklaren är en BLUFFÄR. Skicka inte pengar till dem, de vill få så mycket pengar som möjligt med lögner, verksamheten är inte verklig, de lägger inte ut pengarna på marknaden, de får det bara att se ut och till slut berättar de att du har förlorat och de behåller det.

   Om du vill ta ut dina pengar ber de dig om mer för att betala skatter, avgifter, legaliseringar, etc. Gör det inte!Det är ett tydligt tecken på att de vill stjäla dina pengar och de kommer inte att returnera något även om du betalar. Om du har mer information om företaget ber vi dig att dela den med oss, speciellt om det är information som du tror kan hjälpa andra människor genom att investera hos detta företag.

   Har du namn på rådgivare, nummer, e-postmeddelanden som de har kontaktat dig från? Kommer du ihåg hur du hittade den här mäklaren i första hand?

   För att få tillbaka dina pengar, prova vår chatt eller den här länken: FRÅGA DINA PENGAR, VI HJÄLPER DIG

   hälsningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *